vrijdag 31 december 2010

Eindejaarsblikken

Aan het eind van het jaar hoort men terug te blikken. En vooruit.
Laat ik 'terug' beperken tot deze maand.
De maand begon zoals hij eindigt: met een sneeuwdek. Halverwege de maand is die sneeuw nog even weggeweest. En vandaag dooit het al weer behoorlijk.
Op maandag 6 december zijn we naar een begrafenis in Nieuwerkerk aan den IJssel geweest. Het condoleren was op de zaterdag ervoor in De Lichtkring. Daar zijn we lopend door de sneeuw heengegaan. Fietsen of autorijden was niet goed te doen.

De laatste werkweek van het jaar heeft de Nederlandse Spoorwegen zich van de bekende kant laten zien: als puntje bij paaltje komt (of het vlokje bij de grond), laten ze de reiziger in de kou staan. In dit geval op station Gouda. Maximum (enkele) reistijd: 2 uur en 45 minuten. En dat voor een reis van hemelsbreed 18 km. Inmiddels zijn de kosten van de reis Leidschenveen - Rotterdam met de OV-chipkaart gedaald van 1,41 naar 1,32 euro. Het blijft een raadsel...
De laatste week van dit jaar heb ik vrij. Dan doe ik waar ik goed in ben (niets dus).

'Vooruit': We hebben al twee vakanties geboekt voor 2011: we gaan naar Weerselo (1 week meivakantie) en naar Weerselo (2 weken zomervakantie). En misschien gaan we met z'n tweeën nog ergens anders heen in de zomervakantie, als L. met Dit Koningskind op kamp is bij Weert.

zondag 28 november 2010

50

Sinds vandaag zijn we weer even oud. Mijn echtgenote is nu ook 50. Ze heeft gisteren met dezelfde cijfers in Den Bosch rondgelopen als ik op 13 maart van dit jaar. Met dank aan de kinderen!

Vorige week hebben we feest gevierd in De Cirkel...


zaterdag 27 november 2010

De Soete Suikerbol

M. was vandaag met de 3 oudste kinderen naar Den Bosch wegens haar 50e verjaardag. Ik mocht op L. passen.
Daarom ben ik vanavond met L. uit eten geweest in restaurant De Soete Suikerbol in Pijnacker.

"De Soete Suikerbol biedt naast een breed assortiment pannenkoeken ook andere gerechten zoals soepen, saté, biefstuk, maaltijdsalades, visgerechten, mixed grill, broodjes, tosti`s enz."

Leuk als je met L. naar een pannenkoekenrestaurant gaat: zij nam kipsaté met sla en patat!
Het was er gezellig druk en Lisanne vond het 'lekker' (10x).

zondag 31 oktober 2010

OV-chipkaart

De afgelopen tijd heb ik tweemaal op saldo gereisd. Van metro- / randstadrailhalte Leidschenveen, naar Rotterdam. Zoals op bovenstaand overzicht te zien is, kostte me dat steeds € 1,41.

Ik reis op een NS jaartrajectkaart van Capelle Schollevaar (zone 5321) naar Den Haag Centraal (zone 5400). Aan beide zijden heb ik een stad/streek aanvulling van 3 zones.

Voorbeelden van tarieven, gevonden op internet:

Ret.nl:
Saldo reizen vol tarief
basistarief € 0,78
kilometertarief stadsregio Rotterdam € 0,120

9292ov.nl:
Van Leidschenveen in Den Haag
naar metro Rodenrijs in Berkel en Rodenrijs
Basistarief € 0,78
Reistarief € 1,53
Totaal € 2,31

Opgave:
Verklaar het door mij betaalde bedrag van € 1,41 en geef het betreffende basis- en kilometertarief.

zaterdag 30 oktober 2010

Verbouwing (3)

De herfstvakantie is alweer een week voorbij. In die vakantieweek hebben we de 'verbouwing' van de begane grond van ons huis afgerond door de vervanging van de vijf boekenkasten door drie exemplaren (Hemnes) van IKEA.

De woensdag voor de vakantie was de (niet-IKEA) eetkamertafel geleverd, die hadden we in mei besteld.


Dinsdag 19 oktober gingen we (HML) op verjaardagsvisite in Hoogland. Dat was een goede gelegenheid om naar IKEA Amersfoort te gaan. Daar hebben we de eerste boekenkast gekocht. Zo konden we 's avonds kijken of de kast bij het interieur past. De volgende dag ben ik met JW naar IKEA Barendrecht geweest om nog een brede en een smalle Hemnes te kopen. Het was de eerste keer IKEA voor JW. Hij heeft er nu ook een hekel aan.

Conclusies:

- ik heb in twee dagen drie IKEA boekenkasten in elkaar gesleuteld;

- ik ben in één maand drie keer bij IKEA geweest.


(Had ik al IKEA gezegd?)


gesleuteld...

zondag 3 oktober 2010

Scherpenzeel (3)

Voor de derde keer zijn we (HM) een weekend naar Landal Klein Ruwinkel in Scherpenzeel geweest (zie februari 2010 en oktober 2009).
Vrijdag was het zonnig en zijn we naar IKEA in Amersfoort en de Canadalaan in Apeldoorn gegaan.
Zaterdags was het grijs en 's avonds een beetje nat. Overdag hebben we gewinkeld in Veenendaal. 's Avonds zijn we met zijn zessen (met broers en schoonzussen) gaan eten bij Mona's.
Zondag was het weer zonnig en hebben we drie en een half uur gelopen over de ANWB wandelbox-route Woudenberg. Volgens de informatie was het 11 km maar hij voelde langer. Misschien kwam dat ook door de modderige gedeelten die we tegen kwamen.
Het begint zo langzamerhand een gewoonte te worden: een weekend Scherpenzeel, met eten op het park bij Hans & Grietje, Mona's en 'Barnies' Kiplekker Restaurant (de snackbar). We zullen zien, in februari 2011...

winkelen in Veenendaal

dinsdag 14 september 2010

Talent Factory

Vandaag hadden we een uitje van het werk (nou ja, alleen van onze divisie).
In Den Bosch waren we op een oud fabrieksterrein, tien minuten lopen vanaf het station. Met bussen was iedereen vanaf kantoor in Den Haag en Heerlen naar de Talent Factory gekomen. Voor sommigen (zoals ik) was het sneller om op eigen gelegenheid te gaan.
We hebben er, na een kort ochtendprogramma, geluncht en daarna aan activiteiten naar keuze deelgenomen. Na een cultuur-historische stadswandeling met gids en een vestingfietstocht (o.a. door Vught!?) was ik precies op tijd terug voor het buffet.

Gebouw op de voorgrond links: Talent Factory

's-Hertogenbosch

zaterdag 4 september 2010

Linnaeushof

Vandaag was weer het jaarlijkse uitje van de vereniging. Om 10:45 uur vertrokken we (H/M/JW/L) met de auto naar de Linnaeushof. Daar was het verzamelen bij de ingang en na gezamenlijk wat eten en drinken de speeltuin in. 's Avonds hebben we met de hele club gegeten in Krimpen aan den IJssel.



zaterdag 21 augustus 2010

Hoek van Holland

Net als vorig jaar heb ik vandaag weer een 'rondje' gefietst met J. Deze keer was het ontmoetingspunt de uitgang van de Maastunnel aan de noordzijde (knooppunt 58).
Met een straffe windkracht 4-5 tegen zijn we langs de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland gereden. Verder via Monster, Poeldijk, Kwintsheul, Rijswijk en Delft weer naar Rotterdam. Bij het Hofplein namen we afscheid en kon ik mijn dagtotaal op bijna 110 kilometer krijgen met de laatste loodjes naar Capelle.
We hebben het grootste deel van de route fietsknooppunten gevolgd. Vooral in Midden Delfland was het soms lastig de bordjes te vinden. Daarvoor moet je eigenlijk een goede plattegrond bij je hebben (die hadden we niet). Of enige geografische kennis bezitten om weer op de route te komen.

Volgend jaar wonen we dichter bij elkaar. Dan starten we lekker gemakkelijk bij een van ons beiden thuis. Misschien naar Alphen aan den Rijn en verder naar het noorden?

 
De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg

zondag 1 augustus 2010

Wateren

Van 23 tot 30 juli zaten wij in een bungalow (via Belvilla) in Wateren (provincie Drenthe).




"
De gemeente Westerveld bestaat uit zesentwintig dorpskernen, met elk een eigen cultuur, karakter en historie.

De dorpen
Boschoord, Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Eemster, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Havelterberg, Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Nijensleek, Oldendiever, Oude Willem, Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wateren, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied.
"

We hadden eerst L. naar haar kamphuis in Dwingeloo gebracht. Het was voor het eerst dat wij vakantie hadden in dezelfde gemeente als waar zij was. De afstand was toch een (veilige) 16 km.

We hebben veel gewandeld. Uiteraard in het Drents-Friese Wold. Maar ook vanuit de bungalow (met Oosterbeekse broer/schoonzus) in Boschoord / Doldersum.



Drents-Friese Wold



In Steenwijk hebben we een kerkdienst in de Kleine Kerk bijgewoond. Na afloop heb ik daar het orgel nog even mogen bespelen, met dank aan de plaatselijke organist!

Dinsdag 27 juli hebben we in Friesland gefietst. De fietsen hebben we ook in Friesland (Elsloo) gehuurd. De knooppunten voerden ons langs o.a. Jubbega, Gorredijk, Terwispel, Lippenhuizen en Makkinga.




Gorredijk (De Gordyk)



Natuurlijk is er ook gewinkeld. In Oosterwolde, Appelscha en Drachten.
En nu zijn we weer thuis...


Bij deze winkel in Appelscha moesten we weer even aan L. denken...

zaterdag 17 juli 2010

Brabant

De zomervakantie is nu echt begonnen.

We (HML) zijn net terug van een midweek Landal Duc de Brabant. Dat ligt in Baarschot. Bij Diessen. Naast Hilvarenbeek. Onder Tilburg. Link naar Google Maps.

We hebben weer gewandeld (o.a. 2 routes vanaf het park) en gewinkeld (Oirschot en Goirle).
Het noodweer op woensdag hebben we gezien vanuit pannenkoekenhuis d'Ouwe Brouwerij, vlakbij het park. De prijzen in dit restaurant bevinden zich 50% boven het gebruikelijke in dit segment. Dat zal wel door de ligging komen.


Het voorste deel van het park was dor (geel gras). Gelukkig zaten wij in het bosdeel.


De kerk van Diessen


Er zaten veel vogels rond de bungalow. Deze liepen er soms ook.


Volgende week gaan we naar Drente.
L. op kamp en wij in een huisje.

zondag 11 juli 2010

Verbouwing (2)

Bijna alle klussen in huis zijn nu klaar.
De keuken is op enkele details na klaar. De schuifpui is voorzien van een hor en het juiste ventilatierooster. De kasten van de meubelmaker zijn klaar. Rest nog wat behang- en verfwerk.
Dat laten we het klussenbedrijf nog doen. Eerst gaan we lekker een midweek met zijn drieën naar Landal Duc de Brabant!

woensdag 30 juni 2010

Verbouwing (1)

Op 26 maart 2010 schreef ik hier: "We hebben nu een keuken besteld. Voor de schuifpui is ook al getekend. Eind juni moet de hele verbouwing van de begane grond klaar zijn."

Het is nu eind juni. De schuifpui is geplaatst. De keuken is gedeeltelijk geplaatst.
De verbouwing is dus nog niet klaar. Morgen wordt hopelijk het laminaat gelegd. De hor en het goede ventilatierooster in de schuifpui worden overmorgen geplaatst. Volgende week komt het juiste aanrechtblad voor de keuken. Tegen die tijd zijn misschien de kasten van de meubelmaker ook klaar.

Wordt vervolgd en vervolgd en vervolgd...

woensdag 23 juni 2010

Woonwerkfietsen

2 x 23,5 km. 2 uur en 3 minuten totaal.
Het was warm. Vanmorgen was het Balijbos lekker koel.
De fietsbrug van de Kleihoogt richting Oostmeerlaan in Berkel is al een paar weken klaar. Helaas is het nog niet mogelijk rechtdoor naar de Wilgenlaan te rijden. Dat zou bijna een kilometer schelen.

zaterdag 12 juni 2010

Nieuwe computer (van JW)

Aan de lijst van computers kan er weer 1 worden toegevoegd. Maandag brandde de voeding van de computer van JW door. Omdat dat ding al 6 jaar oud is, heeft hij zelf een nieuwe PC gekocht bij Informatique (Intel Core 2 Quad Q8300 2.50 GHz, Windows 7 Home Premium 64b). Vrijdag werd het apparaat bezorgd.

Sinds vandaag heb ik ervaring met het maken van partities met Windows 7. Eerst was het niet mogelijk om C: kleiner te maken dan 250 GB. Windows zet namelijk enkele systeembestanden halverwege de schijf en die bestanden zijn niet verplaatsbaar. Je moet het virtueel geheugen (pagefile.sys) en systeemherstel uitzetten en 'alle' herstelpunten verwijderen (er was er pas 1). Met een programma als Defraggler kun je precies zien waar de bestanden op de partitie staan. Na deze handelingen kon C: verkleind worden tot de gebruikte ruimte. Ik heb de grootte op 100 GB gezet. Daarna kon de vrije ruimte eenvoudig via Computerbeheer / Schijfbeheer ingedeeld worden in nog twee partities. En tenslotte natuurlijk het virtueel geheugen en systeemherstel weer aanzetten.

Vanmiddag heb ik een knooppuntenroute gefietst. Op de site 'Fietsen in regio Rotterdam' heb ik een route van 15 km opgevraagd. Via de nummers 79-91-3-6-7 kwam ik langs Oud Verlaat, Nesselande en Nieuwerkerk aan den IJssel.

dinsdag 18 mei 2010

Meivakantie week 2

Van 7 tot 14 mei zaten we weer in een Belvilla-bungalow in Weerselo. Alweer de vierde keer dat we daar waren. We voelen ons er steeds meteen thuis.

Het weer was koud en grijs. We hebben zelfs een keer nachtvorst gehad. Maar, met een trui aan, kun je bij 7 graden net zo goed wandelen als bij 15 graden. Als het maar droog is en dat was het meestal.

Maandag 10 mei zijn we naar Avonturenpark Hellendoorn geweest. De rest van de week hebben we gewandeld en gewinkeld. Twente is geheel voorzien van een wandelknooppuntennetwerk. Van dit netwerk hebben we een paar routes gelopen.

Op hemelvaartsdag kun je in Twente niet zomaar in het bos wandelen: er zijn overal festivals en tenten met muziek. Groepen jongelui fietsen rond met kratten en trays. Zelfs langs 'ons' kanaal was een tent met geluidsversterking. Gelukkig was er naast het festival in Het Hulsbeek nog een plekje om een rustige wandeling te maken. Onderweg kwamen we Het Vastert tegen. Daar hebben we een (boeren)ijsje gekocht, zelf pak'n en betaal'n.


Op de kruising van de Oude Bornsedijk en de Molenhofweg was de dag voor onze aankomst een bankje geplaatst.
Onderdeel van wandelnetwerk twente.

Een keuzepunt.

Wie is er eigenlijk groter?

woensdag 5 mei 2010

Meivakantie week 1

Als het regent in mei, is april voorbij.
In april heb ik hier niets geschreven. Voordat je het weet, is er een maand voorbij. De hoogtepunten van april waren de familiedag (2e paasdag) en de GSR-reünie (17 april).
Het weer was in april goed genoeg om een paar keer naar mijn werk te fietsen (23,5 km enkele reis). Die rit wil ik wel eens fotograferen, als ik een manier vind om de camera op het stuur te bevestigen.
Dit jaar vallen koninginnedag, bevrijdingsdag en hemelvaartsdag zodanig dat ik met 7 verlofdagen ruim 2 weken vakantie heb. Deze eerste week zitten we nog lekker thuis. Vandaag hebben we weer een Groene Hart wandeling gemaakt: de Krimpenroute (7 km).



GSR 1972 - 1978

Het is al weer even geleden: op 17 april was de reünie van de GSR vwo-klas van 1972 - 1978.
Sommige klasgenoten zie je bijna iedere week nog.
Anderen zie je één keer in het jaar.
Een enkeling kom je twintig jaar na dato tegen omdat je kinderen bij elkaar in de klas zitten.
Je verbaast je over die oude koppen na al die jaren, met het besef dat je eigen hoofd er ook zo oud uit ziet.

Zaterdag 17 april 2010 waren er meer dan 50 circa-50-jarigen bij elkaar in Utrecht. Een feest van herinneringen en ook vaak niet-meer-herkennen. Een reünieboek en een reünie-website vormen een tastbaar overblijfsel van deze mooie dag.

Onvergetelijk!

vrijdag 26 maart 2010

Verjaardagen

Afgelopen zaterdag hebben we de verjaardagen van deze maand (20 en 50 jaar) gevierd. Zowel 's middags als 's avonds zat de huiskamer vol. Om 22:10 uur werd de feestvreugde nog meer verhoogd door een stroomstoring. We hebben de viering voortgezet bij kaars- en waxinelicht. Onze cd-speler heeft blijkbaar een geheugen, want om 0:05 uur ging die verder waar hij gestopt was. Het bezoek was toen al naar huis. Toch wel handig, elektriciteit. Kun je ten minste zien of je alle lichten uit hebt gedaan als je naar bed gaat.

...en nog hartelijk dank voor alle cadeaus...

Die ochtend hadden we eerst nog een (derde) gesprek bij keukenwinkel I-Kook. We hebben nu een keuken besteld. Voor de schuifpui is ook al getekend. Eind juni moet de hele verbouwing van de begane grond klaar zijn.

zondag 14 maart 2010

Verrassing

Vroeger ging ik met mijn kinderen wel eens op zomertoer. Dan gingen we bijvoorbeeld naar Amsterdam Centraal om (toen voor het eerst!) met een dubbeldekker te gaan.
Gisteren namen mijn kinderen mij een dag mee met de trein. Zonder dat ik wist wat mij te wachten stond, werd ik 's morgens om half negen opgehaald en gingen we met de auto op pad. Na 700 meter stopten we op de parkeerplaats van station Capelle Schollevaar. Met een rozet '50 Abraham' op en een opblaas-vijftig heb ik met mijn kinderen rondgetreind. Ze hadden een quiz gemaakt met 50 (!) vragen over de stations waar we langskwamen.
Eerst gingen we naar het stedelijk museum in Alkmaar. Daar was een tentoonstelling over vier eeuwen vervoer in Noord-Holland. Het gedeelte van die vierhonderd jaar dat ik daar heb meegemaakt (1960-1973) kwam mij wel bekend voor. Vooral de bussen van de NACO, erg leuk om terug te zien.
Vervolgens gingen we via Hoorn, Amsterdam, Baarn naar Utrecht. Daar stonden we te wachten op de trein naar Maastricht. Aan de andere kant van het perron stopte de intercity naar Arnhem. Daar zijn we in gegaan. Leuke schijnbeweging hoor! Na een overstap te Arnhem kwamen we in Zutphen aan. Daar hebben we gegeten (M).
Ten slotte zijn we via Apeldoorn terug gegaan naar Capelle. Hierbij kwamen we langs twee stations waar ik nog niet eerder geweest was: Voorst-Empe en Apeldoorn De Maten.

Hartelijk dank voor deze verrassende dag!!


Welk station in een mij zeer bekende plaats is gebouwd in 1960 (mijn geboortejaar!)? Op de achtergrond de spoortunnel in de Laan der Nederlanden in die plaats.



De lunch was ook bijzonder smakelijk

donderdag 11 maart 2010

Prepared


Deze week kreeg ik weer een brief van "een geheimzinnige opdrachtgever". Of kijk ik teveel Bassie en Adriaan? In ieder geval zit ik aanstaande zaterdag om 08:30 uur klaar. Ik heb er zin in!

zaterdag 6 maart 2010

Nog niet jarig

Dinsdagochtend om 08:00 uur is oom Leen overleden.
In mijn vorige post stond "Ik verheug me nu al op de dinsdagochtend...". Dat bedoelde ik niet!
Aanstaande dinsdag is de begrafenis. Daar mag ik orgel spelen.

Vandaag hebben we (HM) ons tweede keukengesprek gehad bij I-Kook. We hebben de kleur uitgezocht, de indeling en de apparatuur (voorlopig). Over twee weken gaan we verder.

De helpdesk van xs4all heeft "een ticket" gemaakt voor de monteur. Ze gaan vanaf de wijkcentrale kijken waar de oorzaak van de trage internetverbinding zit.

Deze week kreeg ik een brief, zonder afzender:

1303

50

20 10 1023 / 240130081803

Wie (behalve de afzenders) weet wat dit betekent, mag het zeggen. Ik heb het al ontcijferd.
Bijna jarig...

zaterdag 27 februari 2010

Voorjaarsvakantie

Wegens de schoolvakantie van M. en L. had ik afgelopen week vrij genomen. Omdat we ons huis laten opknappen dit jaar, konden we wat winkels af om ideeën op te doen (laminaat, behang, lamellen, vouwgordijn, keuken, enzovoort). L. was ook nog een nachtje uit logeren in Berkel. Zo'n week vliegt voorbij.
Vandaag (zaterdag) gaan we nog voor een schuifpui kijken in Zevenhuizen en daarna op familiebezoek in Nieuwegein. Morgenochtend mag ik om 08:45 uur weer orgelspelen in de kerk (vanavond de voorbereiding thuis) en dan 's middags op visite in Amersfoort en Apeldoorn. Maandag weer naar het werk en 's avonds kerkenraadsvergadering. Ik verheug me nu al op de dinsdagochtend...

O ja, de internetverbinding van xs4all staat volgens mijn modem op 1312 kbit/s. Dat is 'iets' minder dan de 4 Mbit/s waarvoor ik betaal. Deze week waren er wat verbindingsproblemen. Sinds september stond de snelheid op ca. 3 Mbit/s. Nu niet meer.

zondag 7 februari 2010

Scherpenzeel (2)

Net als in oktober zijn we een weekend in Scherpenzeel geweest, op het bungalowpark Klein Ruwinkel van Landal.

Vrijdag zijn we eerst gaan kijken voor een nieuwe schuifpui en daarna heb we nog gewinkeld in Leusden. 's Avonds hebben we, net als in oktober, bij Mona's gegeten met broers/zwagers en schoonzussen.
Zaterdag waren we in Apeldoorn. Eerst winkelen en daarna op bezoek in Huize Eirene aan de Canadalaan. Ten slotte pannenkoeken gegeten bij 'Hans en Grietje' op het park.
Zondag zijn we in Barneveld(-Voorthuizen) naar de kerk gegaan.
Het weer was dit weekend grijs, grauw, miezerig en / of koud.
Maar wij hebben zo'n weekend genoeg aan een ligbad en een dvd-speler.
L. logeerde, net als de vorige keer, in Berkel. Die zien we morgen weer.

vrijdag 8 januari 2010

Nog meer sneeuw

'Sneeuw' was het laatste bericht hier voor het jaar 2009. Inmiddels zijn de feestdagen voorbij, heeft iedereen de beste wensen gekregen en wintert het gewoon verder. De sneeuw dooide op de kerstdagen bijna helemaal weg. Op zaterdag 2 januari hebben we (HML) met de Oosterbeekse broer en schoonzus een rondje Reeuwijkse Plassen gelopen. Dat doen we wel vaker. Op de terugweg begon het te regenen en te sneeuwen. De regen is vastgevroren en afgelopen maandag is daar nog een laag sneeuw overheen gegaan. De wegen zijn nu verraderlijk glad. Dat heeft me deze week al een broek gekost. Ik stond bijna stil met de fiets maar gleed toch een stukje met mijn knie over het bevroren fietspad.
Morgen komt er weer sneeuw. Voorlopig is de winter nog niet over.
(Roep de rayonhoofden bijeen!)

Op 1 januari 2007 lag er geen sneeuw bij de Reeuwijkse Plassen