zondag 30 december 2012

Kerstvakantie

Dit jaar hebben we alle drie (HML) twee weken kerstvakantie. Deze week is L. een paar dagen uit logeren geweest in Berkel. Donderdag zijn we (HM) met de trein naar Den Haag gegaan om te winkelen. Gisteren waren we op familiebezoek in Oosterbeek, daar hebben we gewandeld naar kasteel Doorwerth en langs de Rijn.
Vandaag hebben we L. weer gehaald. Nog een week vakantie te gaan!

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth

De Rijn bij Oosterbeek

zaterdag 15 december 2012

Filewissel


Op www.filewissel.nl kan een vergelijking worden gemaakt tussen de reistijden met de auto en het openbaar vervoer.
Met wervende teksten zoals

  •   Auto of OV? Vergelijk de actuele reistijd van deur tot deur.
  •   Naar uw werk of zakelijke afspraak? De trein is vaak sneller dan u denkt.


FileWissel is een samenwerking tussen NS Zakelijk en TomTom. De informatie van de Nederlandse Spoorwegen heeft naar mijn ervaring een nogal losse relatie met de werkelijkheid. En dat is hier niet anders.

Onderstaand het resultaat voor mijn woon-werkreis op maandag 17 december, vertrektijd 06:40 uur.


- auto: 29 minuten, inclusief vertragingen op basis van historische gegevens, trein: 57 minuten, en die heeft historisch gezien nooit vertraging natuurlijk;
- auto: exclusief parkeertijd. Als je de treinroute bekijkt, blijkt dat je zowel op het vertrekstation als op het aankomststation een fiets moet hebben. En een fiets stallen kost bij NS uiteraard geen tijd.
Bovendien is de kans dat je na een jaar heen en weer reizen nog een fiets hebt, vrij klein. Zeker als je die in het weekend op het station laat staan.

Gelukkig kun je aangeven hoe je wilt reizen naar en van de trein. Als je daar kiest voor OV, dan krijg je een ander plaatje:


De reistijd met het OV is twee en een half keer zo lang als met de auto.
Eigenlijk zou de wervende tekst moeten zijn: "U bent wel gek als u nog met het OV reist".

Overigens ga ik nog steeds met de trein naar mijn werk...

donderdag 29 november 2012

Gaasraam


Begrip
Gaasraam

Definitie
Een gaasraam is een afscherming die geplaatst is om onbedoelde aanraking door publiek of onderhoudspersoneel met de bovenleiding te voorkomen.

Synoniem
Afschermraam

Bron: ProRail Begrippenlijst “Spoorse Begrippen”, 1 april 2011
http://www.infrasite.nl/search/searching.php?searchstring=begrippenlijst&language=nl&sr=

Tunnelingang Rijswijk. Gewoon (lelijk) gaasraam.
Bron foto: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bovenleiding

Bij de loopbrug tussen het CBS-gebouw en winkelcentrum 't Hoge Veen in Den Haag Leidschenveen is een fraaie oplossing bedacht: de leuning van de brug is als het ware uitgeklapt over de bovenleiding.



zondag 25 november 2012

6 - 3 = 3



Deze maand is ons derde kind op 22-jarige leeftijd het huis uit gegaan. Verhuisd naar het verre Nieuwerkerk aan den IJssel (ruim 4 km!). Zijn meubels staan grotendeels nog hier.

Leeg.

Op zijn bureau heb ik zolang mijn oude pc van zolder gezet, dan kan ik er wat beter bij.
Zijn kamer is oorspronkelijk de ouderslaapkamer van ons huis. Op termijn gaan wij daar weer slapen en wordt de zolderkamer logeerkamer. We zijn van plan eerst nieuwe kozijnen en een nieuw bed aan te schaffen. Als JW zijn meubels verhuist, kunnen wij na 20 jaar weer een etage lager slapen.


maandag 29 oktober 2012

Twenhaarsveld

Dit weekend zijn we met z'n tweeën naar Landal Twenhaarsveld (Holten) geweest.
Genoten van de herfstkleuren en het zonnige weer! We zijn twee keer naar Nijverdal gegaan (vrijdag winkelen en zondag kerk) en hebben twee routes van het wandelnetwerk Twente gelopen.
Zaterdag liepen we de route van 9 km. die ook over het bungalowpark loopt, die wandeling konden we vanuit het huisje beginnen. Zondag hebben we voor de wandeling de auto bij station Holten neergezet. Van daar zijn we heen en weer naar de Holterberg gelopen. Heen en weer was mooi, maar de Holterberg is een verzameling vreetschuren bij een te grote parkeerplaats. Als je daar verder dan een hondenriemlengte vanaf loopt, heb je er geen last meer van.
Dit Landal-park hadden we al eens eerder bezocht. In 2001 waren we hier met onze toen 11- en 14-jarige zoons. Waar blijft de tijd!
Herfstkleuren
Het luxe huisje (luxe van binnen)
...van binnen.

woensdag 24 oktober 2012

Herfstvakantie

Deze week ben ik vrij. Een mooie gelegenheid om wat te "klussen" op zolder. Daar stonden twee oude pc's uit 2005 en 2007 (zie de lijst met computers).
Van de oudste had ik een back-up gemaakt van de Windows XP-installatie met het programma DriveImage XML van Runtime Software, om ervaring op te doen met images en zo. Daarna heb ik Ubuntu er op gezet en later de harde schijf weer leeg gemaakt en geformatteerd. Nadat ik gisteren geconstateerd had dat de back-up van Windows XP goed teruggezet kon worden, heb ik deze pc gesloopt. Het 3,5-inch-diskettestation heb ik bewaard. Er zat een 160 GB harde schijf in de pc, maar met een IDE/Ultra ATA/133-aansluiting. Daar kan ik niets mee, dus die is ook afgevoerd.
De pc uit 2007 heeft een jaar op zolder gestaan zonder dat Windows (Vista) is bijgewerkt. Dat geeft in Windows Update het volgende beeld:

Installatie van Oracle's Virtual Box op deze computer zorgde er voor dat ik, twee dagen voor de officiële introductie van Windows 8, de release-preview (die al maanden uit is) van de nieuwe Windows virtueel heb kunnen draaien.

Heel even speelde ik met het idee om, vanwege het benodigde geheugen bij virtualisatie, de 2007-pc van extra geheugen te voorzien. Er zit 2 GB in en geheugen kost tegenwoordig haast niets meer. Toch maar niet gedaan want:
  • De geïnstalleerde Windows Vista 32-bit gebruikt toch nooit meer dan 3 GB;
  • DDR3 geheugen is goedkoop. In de oude pc zit DDR2 geheugen, wat een stuk duurder is.
Wat Windows 8 betreft: als ik mijn volgende computer ga kopen (2014/2015?), dan zie ik wel wat dan beschikbaar is aan besturingssystemen. Ik ga nu niet upgraden.

woensdag 10 oktober 2012

Fietsen 2012

Gisteren ben ik voor het laatst dit jaar op de fiets naar mijn werk gereden. Het is nu 's morgens te donker om veilig tempo te maken. In 2012 ben ik 10 keer op de fiets gegaan, totaal zo'n 460 km.
Op vrijdag 13 april ben ik natgeregend op de terugweg, dat was de eerste keer tijdens dit woon-werkverkeer. Ik ben dan ook een mooiweerfietser (lees: droog weer en weinig wind, uit westelijke richting).

Op de website van de Groenzoom kwam ik een verslag tegen van een fietstocht van de CU Lansingerland. Op een van de foto's staat een deel van mijn fietsroute. Zie hieronder. Het is een alternatieve route langs de nieuwbouw bij de Brielse Meerstraat in Berkel en Rodenrijs. Door het ontbreken van verbinding Wilgenlaan-Naardermeerstraat is dit de kortste weg. Is het pad op de achtergrond nu een stoep of een fietspad? In ieder geval is hier een olifantenpad!
onderdeel van mijn woonwerkfietsroute in 2012
Op de site van Lansingerland las ik dat de brug tussen de Wilgenlaan en de Naardermeerstraat in juni 2013 klaar is. Dat zullen we wel zien, volgend jaar.

dinsdag 18 september 2012

Hela

Vaak heb ik HELA als gebruikersnaam op systemen en websites. Bijvoorbeeld bij Hardware.info (zie http://nl.hardware.info/profiel/71118/hela). Dit gebruik stamt nog uit de vorige eeuw, toen HELA ontstond als afkorting van mijn naam, volgens de methode:
1e letter: 1e letter roepnaam;
2e letter: 1e letter achternaam;
4e letter: laatste letter achternaam;
3e letter: een letter tussen de eerste en laatste letter van de achternaam.
Toen ik eind jaren negentig een website* ging maken, wilde ik wat met de term hela gaan doen. Een foto bewerken tot hela's pindakaas en iets van een logo of zo. Dat is er niet van gekomen. Of toch wel:

De in 1905 opgerichte Duitse specerijenfirma van Hermann Laue (hela.eu) ging op gegeven moment (ik kan niet achterhalen wanneer) Hela als logo gebruiken. Dit bedrijf is nu ook in Nederland bekend (hela.nl), vooral van de curry.

En sinds enige tijd heeft de Aldi supermarkt Helaes Pindakaas in het assortiment!



*Over die eigen website: bij het bedrijf waar ik werk had een collega een programmaatje gemaakt waarmee je een website beschikbaar kon maken via je IP-adres. Dat was mijn eerste kennismaking met (het zelf schrijven van) HTML. Ik maakte een website met wat weetjes en opmerkingen over de toen in gebruik zijnde kantoorsoftware. Al vrij snel kregen we van hogerhand te horen dat het niet de bedoeling was je eigen webserver op het bedrijfsnetwerk te draaien. De website heb ik wel bewaard. Dus die komt hier onvermijdelijk nog een keer langs...



dinsdag 11 september 2012

Floriade 2012

Het personeelsuitje van mijn afdeling was dit jaar een bezoek aan de Floriade 2012 bij Venlo.
Gebouw op de achtergrond (bij de ingang van de Floriade): 'Innovatoren Jo Coenen'.
Natuurlijk moesten wij kijken bij het Rijkspaviljoen,
waar het CBS cijfers en grafieken voor geleverd heeft. Onderstaande tekst was er ook te lezen, ik hoop dat een andere instantie die heeft opgesteld.
Yuk.
...en bloemen en planten...


vrijdag 17 augustus 2012

Krimpenerwaard

De jaarlijkse fietstocht ging dit keer door de Krimpenerwaard. Er zaten vier veerboten in de route.

Totaal gefietst: 91 km;
Reistijd: ca. 7 uur;
Fietstijd: 5:13:17 uur.

Morgen ga ik een fietsendrager voor de auto kopen. Dan hoeven we volgend jaar niet in Capelle te starten...

1. Lekkerkerk - Nieuw Lekkerland (na overtocht);

2. Boven-Hardinxveld - Werkendam;

3. Biesbosch Spieringpolder - Kop van 't Land (na overtocht);

4. Kinderdijk - Krimpen aan de Lek.

vrijdag 10 augustus 2012

Weerselo 2012

Ook dit jaar hebben we twee weken zomervakantie doorgebracht in Weerselo. Deze keer in een andere bungalow, 'bij de buren'. Dit huis is groter door een aangebouwde serre en heeft een grotere tuin. De tweede week waren we met z'n tweeën, L. was op kamp in De Lutte.

Nr. 15, in plaats van 13.

Bij Groot Agelo.

Terras bij landgoed de Wilmersberg in De Lutte.

We namen een stukje Twente mee naar huis.

Het uitzicht in de tuin, dat we gaan missen...

vrijdag 20 juli 2012

ROC Mondriaan

Schuin tegenover het CBS is een schoolgebouw neergezet voor het ROC Mondriaan. Zo worden de laatste open plekken in de Haagse wijk Leidschenveen gevuld. En verdwijnt het CBS steeds meer tussen de bebouwing.

6 oktober 2010
10 juli 2012
Aan de kant van het winkelcentrum is de naam van de school op de pilaren gezet:
Ik vraag me dan af: zouden ze het ontwerp van het gebouw aan het aantal letters hebben aangepast of hebben ze achteraf pas verzonnen dat ROC Mondriaan precies past? Anders zou je wel eens voor een verrassing kunnen komen te staan...



vrijdag 13 juli 2012

Cijfertjes (over de Opel Zafira)

Ik ben niet zo'n verzamelaar. Behalve van cijfers. Over onze vorige auto bijvoorbeeld.
Datum begin tenaamstelling: 29-10-1999;
Datum einde tenaamstelling: 29-06-2012.
Kilometerstand bij inruil: 125820.
Gemiddeld benzineverbruik: 1 liter op 12,5 km.
Kosten per kilometer in euro's:
0,16 Aanschaf minus inruil
0,11 Benzine
0,06 Wegenbelasting
0,05 Onderhoud
0,04 Verzekering
0,01 Wegenwacht
0,43 Totaal

Onlangs zijn M&L met de trein naar Gouda geweest. Dat kostte 12 euro. De afstand is 14 km (28 km retour). Hieruit zou je de conclusie kunnen trekken dat je als je met z'n tweeën op reis gaat, economisch gezien net zo goed een nieuwe Opel Zafira kunt kopen als een treinkaartje.

Eens kijken of we die dalende tendens gaan voortzetten...

De benzineprijs in de praktijk.


vrijdag 29 juni 2012

Nissan Note

Vandaag hebben we de twaalfeneenhalf jaar oude Opel Zafira vervangen door een nieuwe Nissan Note.



maandag 25 juni 2012

Dia's

Van 1979 tot 1982 fotografeerde ik op diafilm. Daar hoorden allerlei attributen bij: een diasnijapparaat, diaraampjes, diadozen, een diaprojector en een projectiescherm.
Ik heb nu die paar honderd dia's uitgezocht en de meeste weggegooid. Een aantal heb ik ingescand.
Alle bijbehorende spullen heb ik ook weggegooid. Dag diatijdperk!

In 1979 werkte ik als uitzendkracht bij een overheidsinstelling. Om te oefenen voor ambtenaar, zeg maar:
Op deze foto staan een aantal zaken die je nu niet zoveel meer ziet:
  • kaartenbakken;
  • sigaretten;
  • ponskaarten van de PCGD;
  • draaischijftelefoon;
  • haar.

donderdag 31 mei 2012

Landgoederenzone Rijswijk

In een boekje over wandelen door landgoederen staat bovengenoemde route in Rijswijk. Op Tweede Pinksterdag (28 mei) hebben wij (HML) deze gelopen. Ik heb tien jaar in Rijswijk gewoond maar veel van deze route kende ik nog niet.
De route

De Put, zandwinplas uit 1910

Toren van het voormalige gemeentehuis, gezien vanuit het Rijswijkse bos

zaterdag 12 mei 2012

Bergentheim

Het dorp Bergentheim ligt aan het kanaal Almelo-De Haandrik. Om dit water over te steken heeft men daar in het verleden een brug gebouwd. Deze brug wordt, net als de brug bij de Kloosterdijk (Mariënberg) vervangen door een nieuw exemplaar, gereed september 2012. Van deze vervanging waren we vorige week niet op de hoogte toen we naar ons vakantiehuis (zie sfeervollevakantiewoning.nl) reden. De bruggen waren weg en de reis daarom wat langer. De supermarkt in Bergentheim is normaliter 2 km. rijden vanaf het huisje, nu 5,6.

Zoals op onderstaande foto te zien is, ligt de woning in het bos. Dat was maar een klein stukje bos, de rest van de directe omgeving was hoofdzakelijk agrarisch. We hebben in deze vakantie (4-11 mei) weer gewandeld en gewinkeld. In het Vechtdal (Dalfsen, Hardenberg, Ommen) hebben ze een wandelnetwerk aangelegd vergelijkbaar met dat in Twente. Hier hebben we bijna alle dagen gebruik van gemaakt.

Nu zijn we weer thuis. Morgen is het feest! Bevestiging van ambtsdragers! eh... ik bedoel eh... Moederdag!!

eetuitzicht.

Bergentheim, tussen Sportlaan en Kanaalweg Oost.

De bekende wandelnetwerkpaaltjepijltjes.

vrijdag 20 april 2012

Konijn

Sinds eind maart heb ik een nieuwe digitale camera, de Canon Powershot SX240 HS.

Mijn vorige camera, de Canon Powershot A520, was 6 jaar oud. De cameratechniek is sindsdien behoorlijk veranderd. Met de SX240 kun je o.a. in Full HD filmen. Nu moet ik op zoek naar een (gratis) programma om .MOV-bestanden te bewerken.

Sinds eind vorig jaar zwerft er een (tam) konijn rond ons huis. Het beest heeft de strenge vorst deze winter overleefd. Hij/zij eet van de planten in de tuinen. Tegenwoordig zien we er ook een kat bij, een merkwaardig stel. Dankzij de 20x zoom van de SX240 kan ik het konijn dichtbij halen.
Achtertuin 11 april 2012. De kip is van steen, het konijn is wel eetbaar.

vrijdag 30 maart 2012

Eend

Afgelopen maandagochtend stond ik op station Gouda te wachten tot de intercity van 07:04 naar Den Haag plaats had gemaakt voor mijn stoptrein van 07:09. Maar de intercity bleef staan wegens een alarmmelding. Even later werd omgeroepen dat er geen treinverkeer mogelijk was richting Den Haag en dat de intercity naar Rotterdam ging. Het gevolg was dat ik een half uur nadat ik op Capelle Schollevaar op de trein was gestapt, weer langs Capelle reed, maar dan de andere kant op. Op Rotterdam Centraal heb ik de metro naar Leidschenveen genomen.

Vandaag kreeg ik van een collega onderstaand knipsel uit het Algemeen Dagblad van dinsdag 27 maart 2012:
Volgens Omroep West waren het twee eenden...

woensdag 28 maart 2012

Scheepsrecht

Voor de derde keer deze maand ben ik op de fiets naar het werk gereden. 's Morgens voor het eerst zonder handschoenen aan. 't Was wel wat mistig. Op de terugweg had ik geen jas nodig. En dat voor maart!

De afstand was totaal 45,60 km. Totale fietstijd 2 uur en 5 minuten (01:07 en 0:58).

Het begin van de terugreis (Den Haag Leidschenveen). Foto gemaakt op  6-10-2010.

dinsdag 20 maart 2012

Koude start

Het was gisteren rond het vriespunt toen ik om 6:45 uur op de fiets stapte om naar mijn werk te gaan. Het bruggetje over de Rotte was spiegelglad. Gelukkig zijn er dwarsbalkjes op de op- en afrit geschroefd.

Vanmorgen waren de spitstreinen tussen Gouda en Rotterdam weer eens uitgevallen. Het excuus (dat niet gemaakt werd) was deze keer, zoals wel vaker, een stremming op het traject Rotterdam-Den Haag-Leiden. Ik ben toen via Rotterdam CS en de metro naar Den Haag Leidschenveen gegaan, in plaats van over Gouda. Door de vertraging van deze stoptrein haalde ik een metro later en was ik net zo lang onderweg als gisteren op de fiets.

Fietsen is leuker...

donderdag 15 maart 2012

Fietsen in de lente

Toen ik nog 51 was, afgelopen maandag, ben ik voor het eerst dit jaar op de fiets naar mijn werk gegaan. Het was de afgelopen week rustig lenteweer, erg aantrekkelijk om te fietsen.

Omdat ik maar af en toe deze route rijdt, is het steeds weer afwachten wat er veranderd is. De verbinding Wilgenlaan-Naardermeerstraat in Berkel is er nog niet. Er waren wel twee wegomleggingen. Het fietspad langs de Katwijkerlaan (Pijnacker) was 's morgens opgebroken en 's middags mooi glad geasfalteerd (was: scheve tegels). Dank u wel! De totale fietsafstand was deze keer 46,07 km.

zondag 4 maart 2012

Voorjaarsvakantie 2012

Wegens de schoolvakantie van M. en L. had ik afgelopen week vrij genomen. Maar dat doe ik iedere voorjaarsvakantie. Het is naast de herfstvakantie mijn enige vrije week die ik thuis doorbreng. Lekker weinig gedaan, dat is ook wel eens fijn.
Zaterdag had L. een tennistoernooi. M. was met haar mee. Ik ben tussendoor even langs geweest. Het was lekker weer om te fietsen naar tennisvereniging Alexanderstad. Heen en terug totaal 12 kilometer. Je zou haast zin krijgen om weer eens op de fiets naar kantoor te gaan. Wachten op een droge dag met gunstige wind uit westelijke richting dus!

dinsdag 14 februari 2012

Storing (2)

Sinds maandag 6 februari reis ik via Rotterdam CS met trein en metro naar mijn werk. Door de paniek bij de NS na 3 uur sneeuw en enkele nachten strenge vorst is de helft van de stoptreinen uitgevallen. De reis via Gouda zou dan nog eens een kwartier langer gaan duren.

Nu de sneeuw al twee dagen verdwenen is en het al even lang 5 graden dooit, durft de NS weer de 'normale' dienstregeling aan te kondigen. Maar ze plaatsen dit wel onder het kopje 'Storingen'. Welk een zelfkennis!

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

maandag 13 februari 2012

Heideheuvel (2)

Vorige week heb ik mij 's maandags weer beter gemeld op mijn werk. Het werd een korte week. Donderdag werkte ik thuis. Vrijdag ging L. uit logeren en wij weer een weekend naar Landal Heideheuvel.

Het was koud ('s nachts vroor het 10 graden) en het huisje werd steeds maar moeizaam warm. Ondanks de brandende open haard duurde het meer dan een uur voordat het binnen weer 20 graden was. En bij afwezigheid sloeg de verwarming vanzelf af.

Zaterdag hebben we gewinkeld in Barneveld en 's avonds gegeten op het park met broers en schoonzussen. Zondag gingen we wandelen en hebben we een kerkdienst bijgewoond in Apeldoorn-Zuid.

We hadden van J&L de TomTom geleend, om het navigatierijden eens te ervaren. Het resultaat is dat ik niet meteen een navigatiesysteem ga kopen. De ritten die we met navigatie hebben gereden gingen goed. Maar ik vind het toch leuker om zelf op de kaart te kijken en een route te verzinnen.

De Sprengenroute bij Ugchelen, wandeling 30 uit de ANWB wandelbox.
Het sullige standaardhuisje van Landal. De Opel Zafira is inmiddels ruim 12 jaar oud.
Vandaag is de vorstperiode voorbij. Het was op de terugweg al weer 5 graden boven nul. En de sneeuw smelt als...